ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ & ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Στα τσίπουρα τόριξαν σήμερα οι Τρικαλινοί ΦΩΤΟ και VIDEO





Η κυρία Παναγιώτα πατάει τα σταφύλια


(9/11/2014, 15:13) Πλήθος Τρικαλινών στην εκδήλωση της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων για την απόσταξη του τσίπουρου
Το εύγευστο Τρικαλινό τσίπουρο είχε την τιμητική του σήμερα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων με τίτλο «Με τσάμπουρα και μούστο».
Η αναβίωση της διαδικασίας απόσταξης του τσίπουρου έγινε σήμερα το μεσημέρι στο χώρο της πρώην ΚΟΜΔΕ με την προσέλευση πολλών Τρικαλινών.
Στο χώρο είχε στηθεί καζαναριό για την απόσταξη τσίπουρου με πρωτεργάτη τον Χρήστο Γεωργάκη γνωστό παραγωγό τσίπουρου, ενώ προηγουμένως η Παναγιώτα Πατραμάνη από το πρίνος πάτησε τα σταφύλια.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν χορευτικά υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.
Παρόντες στην εκδήλωση ο βουλευτής της ΝΔ Μιχ. Ταμήλος, ο περιφερειάρχης θεσσαλίας Κ. Αγοραστός ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκης, οι αντιδήμαρχοι Τρικάλων Αλ. Πολυμερόπουλος και Χρ. Κυρίτσης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος Τρικαλινών
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, και αφορούσε στον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης του τσίπουρου.
Εγινε  ζωντανή αναπαράσταση παραγωγής μούστου (πάτημα σταφυλιού) και απόσταξης. Παράλληλα λειτουργούσε έκθεση λαογραφικού υλικού με θέμα την αμπελουργία και την απόσταξη από τη συλλογή του κ. Νικολάου Μαρδάνη.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν πολιτιστικοί φορείς της περιοχής με χορούς και τραγούδια, ενώ ακολούθησε χορός για όλους
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση ήταν οι: Π.Ε.Σ.Εστιαιώτιδας, Π.Σ.Πρίνους, Λ.Χ.Ο. Κεφαλόβρυσου, Μ.Ε.Σ. Λογγακίου, Μ.Ε.Σ. Παλαιοχωρίου Καλαμπάκας, Μ.Ε.Σ. Σωτήρα Τρικάλων, Ε.Σ. Φωτάδας «Τα Μαυρονέρια», Π.Ε.Σ. Μεγαλοχωρίου, Π.Μ.Λ.Σ.Γυναικών Παλαιομονάστηρου, Π.Σ. Μεγάλου Κεγαλόβρυσου - Αη Γιώργης, Ε.Μ.Σ.Σαραγίων «Η Ζωοδόχος Πηγή», Ε.Μ.Σ. Ροπωτού, Μ.Ε.Σ. Δενδροχωρίου «Το Θεμέλιο», Ε.Π.Σ Κρηνίτσας, Κέντρο Χορού Τρικάλων «Τρίκκη», Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων, Σύλλογος Αμπελοκαλλιεργητών και Αμβυκούχων και ο κ. Μαρδάνης Νίκος με έκθεση λαογραφικού υλικού σχετικά με την αμπελουργία και την απόσταξη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου