ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ & ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Το χωριό μας στις 6 Αυγούστου γιορτάζει.



Πλήθος κόσμου αναμένεται να προσέλθει στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του 
Σωτήρος την Πέμπτη 5 Αυγούστου, για να προσκυνήσει την εικόνα της Μεταμορφώσεως. Το χωριό μας γιορτάζει, όλοι μαζί γιορτάζουμε τη Μεταμόρφωση του Χριστού στο όρος Θαβώρ (βρίσκεται στη βόρεια Παλαιστίνη). Εκεί, μπροστά στους μαθητές του, Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη, ο Χριστός μεταμορφώθηκε.

Έλαμψε το πρόσωπό του σαν τον ήλιο, και τα ιμάτια του γίνανε λευκά σαν το φως.
Τότε φανερώθηκε ο Μωυσής και ο προφήτης Ηλίας και συνομίλησαν μαζί του.
Ο Χριστός λοιπόν μεταμορφώθηκε σε άκτιστο φως και λέγεται έτσι, γιατί δεν προέρχεται από αυτόν τον κόσμο που ζούμε εμείς, δηλαδή από τον κτιστό κόσμο.
Κάθε χρόνο αυτές τις μέρες το μυαλό μου γυρίζει προς τα πίσω, στις αρχές της δεκαετίας του 80 που στο χωριό μας γίνονταν μεγάλο πανηγύρι.
Οι ετοιμασίες στο χωριό άρχιζαν από τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής ακόμα.
Οι συγχωριανοί ασβέστωναν τα σπίτια και τις μάντρες τους, κάποιοι από αυτούς ασχολούνταν με τον καθαρισμό της εκκλησίας και το στολισμό της, πάντα υπό τις οδηγίες του παπα-Κώστα.Τα συνεργεία του Δήμου καθάριζαν τους δρόμους, έκοβαν το χορτάρι και κλάδευαν τους θάμνους της πλατείας, δίνοντάς τους ωραία σχήματα.
Το πανηγύρι γίνονταν στο καφενείο του συγχωρεμένου Κώστα Γαϊτάνα, απέναντι από την εκκλησία. Όλη η γειτονιά βοηθούσε για να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους, ακόμα και εμείς οι πιτσιρικάδες βάζαμε ποτά στα ψυγεία, κουβαλούσαμε τραπεζομάντιλα, καρέκλες και κάναμε διάφορες άλλες μικροδουλειές.
Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Κώστας ήταν να πάρει την πλατφόρμα του Βαγγέλη Αντωνόπουλου και να τη χρησιμοποιήσει για εξέδρα της ορχήστρας. Αφού την καθάριζε καλά την τοποθετούσε εκεί που είναι τώρα η παιδική χαρά. Μπροστά από την εξέδρα ήταν η πίστα, τι πίστα δηλαδή, χώμα είχε κάτω και το καταβρέχαμε για να μη σηκώνεται σκόνη. Εκεί λοιπόν οι χορευταράδες κάναν τις φιγούρες τους, μερικοί βγάζαν και τα παπούτσια για να τις κάνουν πιο εντυπωσιακές. Πριν τον εσπερινό γίνονταν και οι τελευταίες δουλειές, ο παγοπώλης έφερνε μεγάλες κολόνες πάγου και οι πραματευτάδες άπλωναν τις πραμάτειες τους στις παράγκες.
Oι παράγκες ξεκινούσαν από την εκκλησία και έφταναν μέχρι την πλατεία του πάνω μαχαλά. Εκεί μπορούσες ν' αγοράσεις χαλβά, μαλλί της γριας, χωνάκι παγωτό, παιχνίδια και άλλα μικροαντικείμενα. Το γλέντι κρατούσε μέχρι το πρωί, όπου ο ζύθος και ο οίνος έρεαν ποταμηδόν. Γλέντι γίνονταν και ανήμερα της Μεταμορφώσεως, αλλά με λιγότερο κόσμο.
Τέλη της δεκαετίας του 80 αρχές του 90 το πανηγύρι γίνονταν στην πλατεία του πάνω μαχαλά από το καφενείο του Βασίλη Πλευρά. Ήταν τότε που οι συνήθειες του κόσμου στη διασκέδαση άρχιζαν ν'αλλάζουν, δεν το στηρίξαμε και εμείς, και σιγά σιγά το μεγάλο πανηγύρι του χωριού έσβησε, έγινε μια γλυκιά ανάμνηση.
Ως χωριό μπορούμε να το αναβιώσουμε, βγαίνοντας με τις οικογένειές μας, το βράδυ κάθε 5ης Αυγούστου στην πλατεία. Με πίστα το βρεγμένο χώμα και εξέδρα την πλατφόρμα, έτσι απλά, χωρίς επίσημους προσκεκλημένους, αναφωνήσεις και χαιρετισμούς.
Χρόνια σας Πολλά!