ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ & ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

15 Αυγούστου. Ημέρα της Παναγίας (από τον Γιωργάκη Κουτή)

Η ημέρα της 15ης Αυγούστου (ή πιό συνηθισμένα τον Δεκαπενταύγουστο) αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και παράλληλα μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας και κατ' επέκταση μία από τις μεγαλύτερες στον Ελλαδικό χώρο.
Από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του Χριστιανισμού, η 15η Αυγούστου αποτελεί σταθμό για τους Χριστιανούς καθώς αυτή την ημέρα γιορτάζεται η "Κοίμηση της Θεοτόκου" δηλαδή η κοίμηση της Παρθένου Μαρίας, μητέρας του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, η οποία εκοιμήθη σύμφωνα με την παράδοση έντεκα (11) χρόνιαμετά την Ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού, σε ηλικία 60 ετών. Επειδή η Παναγία κατέχει πολύ σημαντική θέση στον Χριστιανικό κόσμο, έτσι και η 15η Αυγούστου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γιορτές.
Εκείνη την ημέρα πλήθος κόσμου μαζεύεται στις εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην Παναγία για να προσκυνήσουν την εικόνα της. Βέβαια πάρα πολλοί είναι αυτοί που εκείνη την ημέρα επιλέγουν να αφήσουν το σπίτι τους και να πάνε σε κάποιο μέρος (εκδρομή) είτε γυριζοντας στον τόπο καταγωγής τους (π.χ. στο χωριό απ΄όπου κατάγονται) είτε επισκέπτονται φίλους και συγγενείς που ζούν σε κάποιο άλλο μέρος. Εκεί ακολουθεί το καθιερωμένο (πλέον) ψήσιμο οποιουδήποτε είδους κρέατος, συνήθως αρνιού και τυπικά τελειώνει η πολυήμερη νηστεία. Έτσι εκείνη την ημέρα όλοι οι άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν όσο πιό ευχάριστα μπορούν καθώς είναι η τελευταία μεγάλη γιορτή πριν το τέλος του καλοκαιριού.
Τελειώνοντας, πολλές μεγάλες εκκλησίες γιορτάζουν στις 15 Αυγούστου, όπως η γνωστή Παναγία της Τήνου όπου πλήθος κόσμου μαζεύεται για να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας αλλά και η Παναγία Σουμελά στον Πόντο της Μικράς Ασίας που φέτος θα λειτουργήσει μετά από 88 χρόνια!
Γιώργος Αχ. Κουτής

Η μεγαλύτερη βροχή από πεφταστέρια απόψε

Η μεγαλύτερη βροχή από πεφταστέρια απόψε

Τη νύχτα της Πέμπτης (προς Παρασκευή) αναμένεται το αποκορύφωμα της «βροχής αστεριών που πέφτουν», τα οποία θα κατακλύσουν και τον ελληνικό ουρανό προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους... ξενύχτηδες. Το φαινόμενο των Περσείδων αναμένεται να εντυπωσιάσει σε όσους θελήσουν να στρέψουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό το βράδυ, αφού η βροχή από «πεφταστέρια» θα είναι ορατή από τη Γη της χώρας μας περιλαμβανομένης.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τέτοια εποχή χιλιάδες διάττοντες αστέρες ξεκινούν από τον αστερισμό του Περσέα για να διασχίσουν τον ουρανό με μεγάλες ταχύτητες, συνθέτοντας μια φαντασμαγορική εικόνα. Η βροχή των αστεριών θα διαρκέσει τρεις μέρες, με την κορύφωση να έρχεται το βράδυ της Πέμπτης. Λέγεται μάλιστα από ειδικούς της NASAότι ο φετινός «χορός των Περσείδων» θα είναι ο πιο θεαματικός των τελευταίων πέντε χρόνων, καθώς αναμένεται πτώση μετεώρων με μέσο ρυθμό 50 - 80 την ώρα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου, όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα από τη χώρα μας. Οι διάττοντες αστέρες θα είναι ορατοί από κάθε σημείο της Ελλάδας, αρκεί να μην υπάρχει τριγύρω μεγάλος φωτισμός. Φέτος βοηθά την ορατότητα του φαινομένου και το γεγονός ότι η αυγουστιάτικη σελήνη είναι ολίγων ημερών και άρα όχι τόσο λαμπερή.

Ειδικά φέτος το φαινόμενο συνδυάζεται με μια σύγκλιση πλανητών, που θα είναι ορατή μετά την δύση του ηλίου και μέχρι τις 10.00 το βράδυ, όταν η Αφροδίτη, ο Κρόνος, ο Άρης και ένα της Σελήνης θα βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα κύκλο διαμέτρου περίπου 10 μοιρών. Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα μοναδικό θέαμα και ίσως μια από τις πιο ρομαντικές βραδιές της χρονιάς...

http://www.madata.gr/diafora/science/72912.html