ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ & ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Ο ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ στις 15-8-1940 ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Την 15η Αυγούστου του1940, στις 8.25 το πρωί, και ενώ η λειτουργία είχε αρχίσει στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την «Παναγία της Τήνου», έγινε ο ύπουλος τορπιλισμός του «εύδρομου» καταδρομικού ΕΛΛΗ, που αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, συμμετείχε στον εορτασμό.

Η τορπίλες εκτοξεύθηκαν όπως έγινε γνωστό αργότερα, από το ιταλικό υποβρύχιο DELFINO, με διαταγή του Ντε Βέκκι, του Ιταλού Διοικητού της Δωδεκανήσου. Η μία βύθισε το πλοίο και μία δεύτερη αστόχησε γκρεμίζοντας μέρος του μώλου του λιμανιού. Την ίδια μέρα αργότερα αεροπλάνα βομβάρδισαν στα ανοικτά της Κρήτης το ατμόπλοιο ΦΡΙΝΤΩΝ. Το γεγονός της προσπάθειας του «άγνωστου» υποβρυχίου να πλήξει και μη πολεμικά πλοία δείχνει ότι οι επιτιθέμενοι επιθυμούσαν να προκαλέσουν μεγάλο αριθμό θυμάτων. Νεκρός ο κελευστής μηχανικός Παπανικολάου, και στην προβλήτα νεκρή από καρδιά μια Αρμένισσα.

Μετά τη τελευταία αυτή εχθρική ενέργεια έγινε επί τέλους αντιληπτό ότι η επιθυμία μας να διατηρήσουμε την ουδετερότητα δεν ήταν από μόνη της αρκετή για να μας προφυλάξει από αιφνιδιασμούς και τραγικές εκπλήξεις.

Η Ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να μην φανερώσει την αλήθεια, για ν' αποφύγει κάθε προστριβή και για να κερδίσει χρόνο. Σε ανακοινωθέν της δηλώνει πως δεν κατόρθωσε να εξακριβώσει την εθνικότητα του υποβρυχίου που χτύπησε την "ΈΛΛΗ".

Το πρωτόκολλο της έρευνας για την ΕΛΛΗ το ανακοίνωσε ο Μεταξάς την 30 Οκτωβρίου, όταν ήδη είχε ξεσπάσει ο πόλεμος.

Στο κέντρο το εύδρομο καταδρομικό ΕΛΛΗ, αριστερά και δεξιά οι εφημερίδες της εποχής, 16 Αυγούστου (ετορπιλίσθη υπο αγνώστου υποβρυχίου) και 30 Οκτωβρίου (σείς ετορπιλίσατε την "ΕΛΛΗΝ" μας δολοφόνοι)


Ο ΣΑΚΑΦΛΙΑΣ


Σακαφλιάς ονομάζεται σήμερα ο έλκων την καταγωγή από τα Τρίκαλα, άσχετο αν κατοικεί ακόμη στη συγκεκριμένη πόλη ή έχει μετοικήσει αλλού.Ο Σακαφλιάς (άγνωστου βαπτιστικού ονόματος, παρά την ενδελεχή γουγλοαναζήτηση) ήταν υπαρκτό πρόσωπο και η δράση του χάνεται κάπου στην αχλή του μεσοπολέμου. Τα περισσότερα data δείχνουν ότι επρόκειτο για μειράκιο από την τοπική Ραψίστα που αλάνεψε στον Πειραιά και επιστρέφοντας στο Τρίκαλα, άνοιξε ένα λαϊκό κουτούκι που γρήγορα έγινε στέκι των κουτσαβάκηδων, χασικλήδων και γενικά των «παιδιών της πιάτσας» της εποχής.Τον Σακαφλιά τον φάγανε μπαμπέσικα κάτι μαχαιροβγάλτες στη φυλακή των Τρικάλων, που είναι γνωστή ως «Δυο Στενά» επειδή έχει σχήμα Γ. Το στόρυ μελοποίησε ο μεγάλος Τρικαλινός βάρδος Βασίλης Τσιτσάνης με το πασίγνωστο άσμα «Στα Τρίκαλα στα Δυο Στενά / σκοτώσανε τον Σακαφλιά», το οποίο έμελλε να στοιχειώσει την πόλη των Τρικάλων και να προσδώσει το προσωνύμιο «Σακαφλιάδες» στους κατοίκους της.

( Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώθηκε ο Σακαφλιάς σκοτώθηκε ο Σακαφλιάς στα Τρίκαλα στα δυο στενά Τέτοιο ντερβίσικο παιδί τον κλαίμε όλοι μας μαζί τον κλαίμε όλοι μας μαζί τέτοιο ντερβίσικο παιδί Δεν τον ξεχνούμε βρε παιδιά τον φίλο μας τον Σακαφλιά τον φίλο μας τον Σακαφλιά δεν τον ξεχνούμε βρε παιδιά )