ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ & ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010

Ο ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ στις 15-8-1940 ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Την 15η Αυγούστου του1940, στις 8.25 το πρωί, και ενώ η λειτουργία είχε αρχίσει στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την «Παναγία της Τήνου», έγινε ο ύπουλος τορπιλισμός του «εύδρομου» καταδρομικού ΕΛΛΗ, που αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, συμμετείχε στον εορτασμό.

Η τορπίλες εκτοξεύθηκαν όπως έγινε γνωστό αργότερα, από το ιταλικό υποβρύχιο DELFINO, με διαταγή του Ντε Βέκκι, του Ιταλού Διοικητού της Δωδεκανήσου. Η μία βύθισε το πλοίο και μία δεύτερη αστόχησε γκρεμίζοντας μέρος του μώλου του λιμανιού. Την ίδια μέρα αργότερα αεροπλάνα βομβάρδισαν στα ανοικτά της Κρήτης το ατμόπλοιο ΦΡΙΝΤΩΝ. Το γεγονός της προσπάθειας του «άγνωστου» υποβρυχίου να πλήξει και μη πολεμικά πλοία δείχνει ότι οι επιτιθέμενοι επιθυμούσαν να προκαλέσουν μεγάλο αριθμό θυμάτων. Νεκρός ο κελευστής μηχανικός Παπανικολάου, και στην προβλήτα νεκρή από καρδιά μια Αρμένισσα.

Μετά τη τελευταία αυτή εχθρική ενέργεια έγινε επί τέλους αντιληπτό ότι η επιθυμία μας να διατηρήσουμε την ουδετερότητα δεν ήταν από μόνη της αρκετή για να μας προφυλάξει από αιφνιδιασμούς και τραγικές εκπλήξεις.

Η Ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να μην φανερώσει την αλήθεια, για ν' αποφύγει κάθε προστριβή και για να κερδίσει χρόνο. Σε ανακοινωθέν της δηλώνει πως δεν κατόρθωσε να εξακριβώσει την εθνικότητα του υποβρυχίου που χτύπησε την "ΈΛΛΗ".

Το πρωτόκολλο της έρευνας για την ΕΛΛΗ το ανακοίνωσε ο Μεταξάς την 30 Οκτωβρίου, όταν ήδη είχε ξεσπάσει ο πόλεμος.

Στο κέντρο το εύδρομο καταδρομικό ΕΛΛΗ, αριστερά και δεξιά οι εφημερίδες της εποχής, 16 Αυγούστου (ετορπιλίσθη υπο αγνώστου υποβρυχίου) και 30 Οκτωβρίου (σείς ετορπιλίσατε την "ΕΛΛΗΝ" μας δολοφόνοι)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου