ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ & ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

15 Αυγούστου. Ημέρα της Παναγίας (από τον Γιωργάκη Κουτή)

Η ημέρα της 15ης Αυγούστου (ή πιό συνηθισμένα τον Δεκαπενταύγουστο) αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και παράλληλα μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας και κατ' επέκταση μία από τις μεγαλύτερες στον Ελλαδικό χώρο.
Από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του Χριστιανισμού, η 15η Αυγούστου αποτελεί σταθμό για τους Χριστιανούς καθώς αυτή την ημέρα γιορτάζεται η "Κοίμηση της Θεοτόκου" δηλαδή η κοίμηση της Παρθένου Μαρίας, μητέρας του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, η οποία εκοιμήθη σύμφωνα με την παράδοση έντεκα (11) χρόνιαμετά την Ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού, σε ηλικία 60 ετών. Επειδή η Παναγία κατέχει πολύ σημαντική θέση στον Χριστιανικό κόσμο, έτσι και η 15η Αυγούστου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γιορτές.
Εκείνη την ημέρα πλήθος κόσμου μαζεύεται στις εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην Παναγία για να προσκυνήσουν την εικόνα της. Βέβαια πάρα πολλοί είναι αυτοί που εκείνη την ημέρα επιλέγουν να αφήσουν το σπίτι τους και να πάνε σε κάποιο μέρος (εκδρομή) είτε γυριζοντας στον τόπο καταγωγής τους (π.χ. στο χωριό απ΄όπου κατάγονται) είτε επισκέπτονται φίλους και συγγενείς που ζούν σε κάποιο άλλο μέρος. Εκεί ακολουθεί το καθιερωμένο (πλέον) ψήσιμο οποιουδήποτε είδους κρέατος, συνήθως αρνιού και τυπικά τελειώνει η πολυήμερη νηστεία. Έτσι εκείνη την ημέρα όλοι οι άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν όσο πιό ευχάριστα μπορούν καθώς είναι η τελευταία μεγάλη γιορτή πριν το τέλος του καλοκαιριού.
Τελειώνοντας, πολλές μεγάλες εκκλησίες γιορτάζουν στις 15 Αυγούστου, όπως η γνωστή Παναγία της Τήνου όπου πλήθος κόσμου μαζεύεται για να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας αλλά και η Παναγία Σουμελά στον Πόντο της Μικράς Ασίας που φέτος θα λειτουργήσει μετά από 88 χρόνια!
Γιώργος Αχ. Κουτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου