ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ & ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο Καραγκούνηδων

http://www.farsala.gr
Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο Καραγκούνηδων - ολοκλήρωση εργασιών
3ο Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο Καραγκούνηδων - ολοκλήρωση εργασιών
   Με πολύ μεγάλη επιτυχία και μέσα σε πανηγυρικό κλίμα κορυφώθηκαν την Κυριακή 13 Απριλίου 2014, με το 3ο Αντάμωμα και τον Τρανό Χορό, οι τετραήμερες εργασίες του 3ου Πανελληνίου Εθνολογικού Συνεδρίου των Καραγκούνηδων που φιλοξενήθηκε στα Φάρσαλα από τις 10 έως τις 13 Απριλίου.
   Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την Πέμπτη 10 Απριλίου με την παράλληλη σεμιναριακού χαρακτήρα εκδήλωση που αφιερώθηκε στην παρουσίαση των Καραγκούνικων ενδυμασιών και κατά την οποία παρουσιάστηκαν αυθεντικές στολές εκατό έως εκατόν είκοσι χρόνων παλαιές.
   Την Παρασκευή και το Σάββατο, 11 και 12 Απριλίου, εξελίχθηκε το κυρίως Συνέδριο με τη συμμετοχή σαράντα εννέα εισηγητών, οι οποίοι ανέπτυξαν στους συμμετέχοντες τριάντα εννέα εισηγήσεις. Κατά γενική ομολογία το Συνέδριο παρουσίασε υψηλό επιστημονικό ενδιαφέρον και κατόρθωσε με επιτυχία να συγκεράσει τις εργασίες γνωστών και καταξιωμένων επιστημόνων και ακαδημαϊκών, με τις εργασίες ερευνητών τοπικής ιστορίας που κατέθεσαν πολύτιμο πρωτογενές υλικό.

   Το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων στο Δημοτικό Στάδιο Φαρσάλων, με τη συμμετοχή εξακοσίων χορευτών από όλη την Ελλάδα και μέσα σε συγκινητική και γιορταστική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε το θεσμοθετημένο Αντάμωμα των Θεσσαλών Καραγκούνηδων. Παρουσία πολυπληθούς κοινού εκτυλίχθηκαν εντυπωσιακές εικόνες, από τις οποίες ξεχώρισε η υποβλητική τελετή παράδοσης – παραλαβής της σημαίας της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων στον επόμενο διοργανωτή Δήμο του Ανταμώματος, αυτόν του Κιλελέρ.
   Τις εκδηλώσεις και τον οικοδεσπότη Δήμαρχο Άρη Καραχάλιο τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ Φάνης Νανούλης, ο Αντιδήμαρχος Πύλης Δ. Μαγκούτας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αθανάσιος Παιδής, ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας Δημήτρης Αρχοντης, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων Βάιος Νικολάου, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Κώστας Δερλός, ο οποίος είχε τη γενική ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης, οι Αντιδήμαρχοι Φαρσάλων Δημήτρης Μπαμπανίκας, Λάκης Παπαγεωργίου, Κώστας Γιαχνής, Στάθης Τεριζής και Σταύρος Πουλαράκης, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ Δέσποινα Συροπούλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Αντωνιάδης, Σοφία Ταστεμίρογλου, Σπύρος Τσιάμπας, Νίκος Τριανταφύλλου, Γιώργος Αγγελακόπουλος, Χρήστος Καπετάνος, Μαρία Ίφου, Νίκος Γκατζόγιας, Τριαντάφυλλος Θεοχάρης, οι Πρόεδροι των Τ.Κ. Βαγγέλης Νασιώκας και Αποστόλης Μητσόπουλος, καθώς και μεγάλη αντιπροσωπεία της Αμφικτιονίας Καραγκούνηδων Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Απόστολο Φιρφιρή.
   Ο Δήμος Φαρσάλων διοργάνωσε τις εκδηλώσεις με τη συμπαράσταση της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
3o-antamwma-karagkounhdes7
3o-antamwma-karagkounhdes6
3o-antamwma-karagkounhdes8
3o-antamwma-karagkounhdes9
3o-antamwma-karagkounhdes10
3o-antamwma-karagkounhdes11
3o-antamwma-karagkounhdes12
3o-antamwma-karagkounhdes13
3o-antamwma-karagkounhdes14
3o-antamwma-karagkounhdes15
3o-antamwma-karagkounhdes16
3o-antamwma-karagkounhdes3
3o-antamwma-karagkounhdes4
3o-antamwma-karagkounhdes5
3o-antamwma-karagkounhdes2
3o-antamwma-karagkounhdes17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου