ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ & ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , ακριβέ μας φίλε. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ « ΒΙΒΛΙΟ»

Απ’ όλα τα εργαλεία του ανθρώπου, το πιο εκπληκτικό είναι χωρίς αμφιβολία το βιβλίο.
Το βιβλίο είναι προέκταση της μνήμης και της φαντασίας του.
                                                                                                      Zorge-Luis Borges  
Πέρα απ’ το στόχο της ανάπτυξης της φιλαναγνωσίας, συνειδητοποιώντας την παιδαγωγική αξία του βιβλίου, αλλά και τη δυναμική του να περνά αβίαστα και όχι μέσα από μια βαρετή κατήχηση μηνύματα και να καθορίζει στάσεις ζωής, αποφασίσαμε σαν Νηπιαγωγείο , ν’ αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε την παγκόσμια γιορτή του βιβλίου και προς αυτή την κατεύθυνση.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της γιορτής εντάξαμε και την επίσκεψη συγγραφέα στο σχολείο μας.
Νηπιαγωγοί  και παιδιά, αισθανόμαστε  προνομιούχοι και τυχεροί, που στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Νηπιαγωγείου μας, έχουμε μια συνάδελφό μας συγγραφέα, την κ. Ευαγγελία Στούμπη.  Οι ιστορίες της,  τα θεατρικά της, τα ποιήματά της, οι διασκευές της, τα άρθρα της στον τύπο, η δουλειά της και εμπειρία της,  μας κάνουν υπερήφανους.
 Έτσι λοιπόν, σε μια τέτοια ημέρα που γιορτάζει το βιβλίο, της ζητήσαμε το αυτονόητο. Να έρθει στο σχολείο της-μας, με την ιδιότητα της συγγραφέως.
 Συνωμοτήσαμε  με  τα  παιδιά  και καλέσαμε… τη  Νηπιαγωγό τους.   Η  πρόσκλησή  μας χαροποίησε και συγκίνησε τη συνάδελφό μας, που με χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας.
Αυτή τη χαρά τη μοιραστήκαμε και με τη Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής, την κ. Μελπομένη Τσίγκρα, που μας τίμησε με την παρουσία της. Η κυρία σύμβουλος μίλησε και έπαιξε με τα παιδιά.
Η ιστορία που  αφηγήθηκε στα παιδιά η συνάδελφός μας και η οποία έχει άκρως παιδαγωγικό και διδακτικό χαρακτήρα, ήταν η ποιο πρόσφατη συγγραφή της με τίτλο:
                           «Ο Βασιλιάς Παχύς και η Μεσογειακή διατροφή ».
Η ιστορία έχει στοιχεία λαϊκού και σύγχρονου παραμυθιού, και δένει περίτεχνα τη φαντασία με  την πραγματικότητα. Ο ήρωας της ιστορίας, ο Βασιλιάς Παχύς, κάνει Βασίλισσα της ζωής  του  τη Μεσογειακή  Διατροφή, μέσα από  μία  ξεκαρδιστική  αλλά  συγχρόνως  και διδακτική  περιπέτεια και γίνεται παράδειγμα για το λαό του και όχι μόνο!
Η εξέλιξη της ιστορίας, περνάει μέσα από ένα κυματισμό συμπεριφορών του βασικού ήρωα, μ’ αυτή ακριβώς τη σειρά:
Λαιμαργία, αυταρχισμό, πείσμα, θυμό, προβληματισμό και μετά…. μια λυτρωτική γαλήνη,
μ’ ένα  τέλος  ρομαντικό  και  ευτυχισμένο,  που  αποτυπώνει  στο  υποσυνείδητο  και  το ενσυνείδητο των παιδιών, μηνύματα σωστής διατροφικής συμπεριφοράς.
Μια γιορτή όμως δεν τελειώνει έτσι απλά.  Μ’ έναν  ευρηματικό  και έξυπνο τρόπο, η συγγραφέας, κάλεσε τα παιδιά μέσα απ’ το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού , να λύσουν το σταυρόλεξο  με τη ζωή του ήρωα της ιστορίας και τους υποσχέθηκε ότι, αν τα καταφέρουν, η ιστορία που θα γράψει μετά θα έχει μια  συναρπαστική συνέχεια.
Έτσι απλά, δημιουργικά και διδακτικά γιορτάσαμε  την παγκόσμια ημέρα του βιβλίου, στο 27ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων αλλά την τιμούμε και  καθημερινά, διαβάζοντας πολλά, πολλά βιβλία.     
                                                                       Οι Νηπιαγωγοί και τα νήπια
                                                                  του  27ου  Νηπιαγωγείου Σώτηρας Τρικάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου