ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ & ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Καραγκούνηδες Karagounides

H ομορφιά και η θωρια των Γυναικών μας.
Σωτήρα Τρικάλων.
Κοπέλες ντυμένες με την επίσημη νυφικη ενδυμασία σε ένα μοναδικό φωτογραφικό ντοκουμέντο.
Η φωτό απο το μπλογκ της Σωτήρας.

Ενα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμεντο. Οι κοπέλες φορύν την επίσημη ενδυμασια της Σωτήρας Τρικάλων την οποία ανέσυραν από τα μπαουλα των γιαγιαδων. Λείπουν πολλά απο τα κοσμήματα.
Η επίσημη νυφικη ενδυμασία της Σωτήρας ονομαζεται "σαιάδια"... . Τα τρικαλινα σαϊάδια είναι απο τις πιο ακριβές και περίτεχνες φορεσιές της φυλής μας. Η αξία της φωτογραφιας έγκειται στο γεγονός οτι οι φορεσιές αυτές είναι πολύ παλιές και έπαψαν να κατασκευάζονται γύρω στα τέλη του 1930.
Ο νυφικός κεφαλόδεσμος " μπερέτα" τον οποίο φέρουν οι κοπέλες ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΡΑΞΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΡΠΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΙΦΩΝΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. Διατηρήθηκε σε ορισμένα χωρια των Τρικάλων μεχρι και το 1940.Μετά το 1940 με καποιες νεωτερες αλλαγές παρέμεινε σε χρήση μονο σέ μερικά χωρια των Τρικάλων ( Μ. Καλύβια, Αγ. Κυριακή, Μεγαλοχώρι, Ταχιάρχες, Χρυσαυγή, Ζηλευτ ή, Παλαιόπυργος,Σωτηρα κλπ) Εγκαταλείφθηκε δε στην περιοχή της Καρδίτσας πριν απο το 1925. Το νυφικό πουκάμισο έχει διακόσμηση με πυκνέςς φούντες , ενώ στα μανίκια επιράπτεται μια ακόμη μεγαλύτερη σε μήκος και πιο πυκνή φούντα- η πανόφουντα, κατασκευασμένη απο κίτρινο μεταξωτό κορδονέτο.
Ο νυφικός επενδύτης που φοριέται πάνω απο το πουκάμισο είναι ο τρικαλινός πολύπτυχος-λαγγιολάτος σαγιάς με την περίτεχνη και πανάκριβη τερζήδικη διακόσμηση. Τα μανίκια του πουκαμίσου σκεπάζονται απο άσπρα μανίκια (διακρίνονται καθαρά στη φωτογραφία). ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. Η τελευταία κοπέλα δεξιά φορά πανω απο τα μανίκια του πουκαμισου μανίκια από κόκκινο ύφασμα τα λεγόμενα καβαδομάνικα. Η παραλλαγή αυτή φορέθηκε σε ολα τα χωρια ανατολικα των Τρικάλων και περασε μετα το 1930 και στα υπόλοιπα χωριά.
Η δεύτερη απο αριστερά κοπέλα φορά την τραπεζιόσχημη ρούχινη ποδιά με τις κεντημενες εσωτερικές ραφές - η λεγόμενη κολωνάτη ποδιά. Η ποδιά αυτή σταματησε να κατασκευάζεται γυρω στο 1930 και την διαδέχτηκε η φθηνότερη λυση της ρούχινης ποδιάς με το περιμετρικό κέντημα την οποία βλέπουμε να φορούν οι άλλες κοπέλες.
Η δεύτερη απο δεξιά κοπέλα φορά ποδιά καμωμενη απο σκούρο (μαυρο συνήθως ) βελούδο με φυτικό κέντημα σε ραπτομηχανή. πρόκειται για ποδιά τη οποία φορούσαν αρχικά μονο στον τύπο της νυφικής ενδυμασίας με το αστικοποιημένο μανικωτό φουστάνι και μετα περασε και στον τύπο με τους σαγιάδες. Δεν φορά ρουχινη ποδιά (μετα το 1930 ήταν προαιρετική η χρήση της).

(O παραπάνω σχολιασμός ανήκει στον φίλο καθηγητή Σωτήριο Ρουσιάκη που αγωνίζεται για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Καραγκούνηδων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου