ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ & ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Θεόπετρα – Ιστιαιώτις – Ν. Τρικάλων


Ο σχηματισμός του ασβεστολιθικού βράχου της Θεόπετρας τοποθετείται στην ανώτερη Κρητιδική περίοδο (137.000.000 - 65.000.000 χρόνια από σήμερα). Η δημιουργία τού σπηλαίου είναι κατά συνέπεια μεταγενέστερη της παραπάνω ηλικίας. Το σπήλαιο άρχισε να κατοικείται κατά τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (η οποία αρχίζει περίπου πριν 130.000 χρόνια).Το σπήλαιο αυτό είναι το πρώτο που ανασκάπτεται στη Θεσσαλία και το μόνο μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα με συνεχείς ανθρωπογενείς επιχώσεις που ξεκινούν από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή και φθάνουν μέχρι το τέλος της Νεολιθικής (3000 π.Χ.). Η σημαντικότητα της χρονολογικής αυτής συνέχειας έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μπορούμε στον ελλαδικό χώρο να δούμε τη μετάβαση από τον Παλαιολιθικό στο Νεολιθικό τρόπο ζωής. Στο σπήλαιο βρέθηκαν τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα της Θεόπετρας που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα και αποτελούν σπανιότατο εύρημα όχι μόνο για τον ελλαδικό αλλά και
για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Το 1.200 π.Χ άνδρες από την Τρίκκη, την Οιχαλία και την Ιθώμη, με αρχηγούς τα παιδιά του Ασκληπιού, Μαχάονα και Ποδαλείριο (γιατροί του ελληνικού στρατοπέδου) ταξιδεύουν με 30 πλοία ως τις μικρασιατικές ακτές, για να πάρουν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο.
Η Θεσσαλική Τετραρχία
Στη Θεσσαλία κατοικούσαν οι Αιολείς και οι Βοιωτοί, όπου νικήθηκαν από τους Θεσσαλούς.
Οι Θεσσαλοί διαίρεσαν την περιοχή σε τέσσερα τμήματα:
Πελασγιώτις, Θεσσαλιώτις, Φθιώτις και Εστιαιώτις, (στα όρια του σημερινού Νομού Τρικάλων).
Η Εστιαιώτιδα με πρωτεύουσα την Τρίκκη (σημερινά Τρίκαλα) παρουσίασε αξιόλογο πολιτισμό, γνωστό από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Σημαντικές πόλεις ήταν το Αιγίνιο (Καλαμπάκα), Φαρκαδόνα, Πέλιννα (ανάμεσα από τα Τρίκαλα και τη Φαρκαδόνα), Πιαλεία, Οιχαλία, Φαλώρεια, Γόμφοι, Ιθώμη, Μητρόπολη, Οξύνεια, Φαιστό (κοντά στο σημερινό Ζάρκο) και ο Άτραξ. Μάλιστα η Τρίκκη και η Φαρκαδών ανήκαν στις πιο αρχαίες πόλεις που έκοψαν νομίσματα. Η Πέλλινα έκοψε νομίσματα γύρω στο 400 π.Χ.


Στην Τρίκκη ιδρύθηκε το πρώτο Ασκληπιείο στον κόσμο. Τον Ασκληπιό (γιο του Απόλλωνα και της Κορωνίδας) τον λάτρευαν σε όλη την Ελλάδα ως θεό, ενώ τα Ασκληπιεία δεν ήταν μόνο θεραπευτήρια, αλλά και ιεροί τόποι που διευθύνονταν από ιερείς και αρχιερέα.


9 Μαρτίου 1774, τρεις χιλιάδες Τρικαλινοί σφάζονται από Τούρκους στη Λάρισα.
21 Αυγούστου 1881 έγινε η απελευθέρωση των Τρικάλων (συνθήκη Βερολίνου 1878).


Ο Νομός Τρικάλων είναι ορεινός νομός, οι πεδινές του εκτάσεις αντιπροσωπεύουν μόνο το 17% του εδάφους του. Με την απογραφή του 2οο1 ο πληθυσμός του νομού έφτανε τους 139.548 κατοίκους. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία (καλλιεργούν κυρίως βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι και κηπευτικά), την κτηνοτροφία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες.


Στα δυτικά της πόλης των Τρικάλων εκτείνεται η οροσειρά του Κόζιακα ή Κερκέτιον όρος (1901μ) με μήκος 25χμ. Στα ανατολικά υψώνεται ο Τίτανος (693 μ.) και τα βουνά του Ζάρκου. Βόρεια βρίσκονται τα Αντιχάσια με ψηλότερη κορυφή την Οξυά (1.416 μ.). και στα σύνορα με το νομό Γρεβενών τα Χάσια με ψηλότερη κορυφή το Κράτσοβο 1.554 μ.


Το κλίμα του νομού Τρικάλων είναι ηπειρωτικό. Τα καλοκαίρια είναι πολύ ζεστά με συχνούς καύσωνες, αντίθετα το χειμώνα έχει τσουχτερό κρύο και χιόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί η περιοχή με τις οροσειρές που έχει γύρω-γύρω είναι αποκλεισμένη από την ωφέλιμη επίδραση της θάλασσας. Ανάλογο με το κλίμα ήταν και το ντύσιμο των Τρικαλινών, το καλοκαίρι φορούσαν ένα πλατύγυρο καπέλο για ν’ αποφεύγουν τον καυτό ήλιο, ενώ το χειμώνα μια ζεστή μάλλινη κάπα.


Ο Αχελώος πηγάζει από το όρος Λάκμο (2.295μ) και στην τοποθεσία "Τρία Ποτάμια" ενώνονται τα δύο κύρια ρέματα, ο Κρανιώτικος και ο Ασπροπόταμος και κάνουν το μεγάλο ποτάμι.


Ο Πηνειός πηγάζει από την Πίνδο, στην κομβική ορεινή διάβαση του Μετσόβου(διάβαση Ζυγού στο βουνό Λάκμος). Μετά την είσοδό του στην πεδιάδα δέχεται τα νερά των παραπoτάμων Ίων (Μουργκάνη), Μαλακασιώτη, Ληθαίο, Νεοχωρίτη, Αγιαμονιώτη, Κουμέρκη ή Μερτσιώτη (Κεφαλόβρυσο), Πορταϊκού (Πύλη) και Μπλούρη (από τη χαράδρα του Μουζακίου).


Ο Ληθαίος ποταμός πηγάζει από το βουνό Πάδη 1197 μ. (στους πρόποδες βρίσκεται το χωριό Κονισκός) και διασχίζει την πόλη των Τρικάλων.
Στις 4 Ιουνίου 1907 ξεχείλισε και έχασαν τη ζωή τους περίπου 300 Τρικαλινοί.


Το Φρούριο της πόλης χτίστηκε τα βυζαντινά χρόνια και στο εσωτερικό του βρισκόταν ο ναός του Ταξιάρχη Μιχαήλ. Ανακατασκευάστηκε αργότερα από τους Οθωμανούς, οι οποίοι το 17ο αιώνα τοποθέτησαν ένα τεράστιο ρολόι που συνοδευόταν από μια καμπάνα βάρους 650 κιλών. Το 1936 τοποθετήθηκε ένα άλλο ρολόι, όπου το 1941 βομβαρδίστηκε από γερμανικά αεροπλάνα, διότι το εξέλαβαν ως στρατιωτικό παρατηρητήριο.



Ετυμολογικά η λέξη «Βαρούσι» σημαίνει η συνοικία εκτός κάστρου. Μέχρι τη δεκαετία του 1930 ήταν η αρχοντογειτονιά των Τρικάλων. Το Βαρούσι διακρίνεται για τα όμορφα σπίτια κτισμένα μεταξύ του 17ου και 19ου αιώνα και για τα γραφικά στενά σοκάκια του που έγιναν γνωστά ως «Στενά του Σακαφλιά» στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. Ολόκληρη η συνοικία έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Το Κουρσούμ Τζαμί χτίστηκε με χρήματα του Οσμάν Σαχ, γιο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Καταδιωκόμενος από την Κωνσταντινούπολη βρήκε άσυλο στα Τρίκαλα. Ο Οσμάν θεραπεύτηκε από αρρώστια και για να ευχαριστήσει τον Αλλάχ έχτισε το τζαμί(ο τρούλος του έχει ύψος 22,5μ).

Η Καλαμπάκα (5.700 κάτοικοι) απλώνεται στη σκιά των βράχων των Μετεώρων. Πιθανολογείται ότι η λέξη Καλαμπάκα προέρχεται από την τουρκική λέξη <<καλέ μπακ>>, που σημαίνει ορατό φρούριο.
Σύμφωνα με τους βυζαντινολόγους, οι πρώτοι ασκητές πρέπει να είχαν καταφύγει στους βράχους προς το τέλος της πρώτης χιλιετίας. Ως πρώτος ασκητής αναφέρεται ο Βαρνάβας περί τα 950-970 μ.Χ.
Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης έχτισε στον Πλατύλιθο (το 1.350 περίπου) το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης, όπου εξελίχθηκε το πιο ονομαστό της περιοχής. Ο Αθανάσιος μετονόμασε τον Πλατύλιθο σε Μετέωρο κι έπειτα όλη η περιοχή πήρε το όνομα Μετέωρα.

6 σχόλια:

  1. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΑΝΟΔΟ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ.Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΩΤΗΡΗ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ...
    Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. einai to kalitero keimeno!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό το κείμενο και δημοσιογραφική η παρουσίαση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή